Właściwości i działanie hydrolatu z oczaru

Hydrolaty, zwane też wodami kwiatowymi, do niedawna były uważane za bezużyteczny produkt uboczy w procesie ekstrakcji olejków. Dzisiaj znajdują się na półce z kosmetykami każdej kobiety, preferującej naturalne kosmetyki. Jedną z ważniejszych wód kwiatowych, którą można znaleźć na półkach każdej drogerii, w której dominują kosmetyki naturalne, jest hydrolat z oczaru.

Hydrolat z oczaru posiada przyjemny leśno-ziołowy zapach. Ma działanie antyksydacyjne i przeciwzapalne. Te właściwości wykorzystywali już Indianie z Ameryki Północnej, którzy napar z oczaru wirginijskiego wcierali w rany, zadrapania i owrzodzenia. Hydrolat z oczaru jest niesłychanie pomocny w gojeniu się ran i niewielkich uszkodzeń. Zawiera sporą ilość garbników i hamamelitaninę. To właśnie hamamelitanina jest odpowiedzialna za działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne.

Stosowany na skórę twarzy zadziała ściągająco, ale też antybakteryknie. Zregeneruje podrażnioną skórę. Hydrolat z oczaru jest jednym z ulubieńców osób, które borykają się z cerą naczyniową, ponieważ redukuje zaczerwienie i zmniejsza widoczność pękniętych naczynek krwionośnych, które ulegną wzmocnieniu i zwężeniu. Cieszy się też zainteresowaniem posiadaczy cery łojotokowej i trądzikowej, gdyż ureguluje produkcję sebum. Jego działanie jest bardzo uniwersalne. Prócz właścicieli cery naczyniowej i trądzikowej przepadają za nim osoby o cerze dojrzałej, która nosi już ślady zniszczeń. Zawdzięcza to swoim właściwościom antyoksydacyjnym. Łagodzi oznaki starzenia i odżywia poszarzałą skórę.